Continental Trade Sp. z o. o.

Mika

Mielenie na sucho

Ponad 85% (ilościowo) miki mielonej wytwarzanej jest za pomocą szybkich młynów młotkowych wyposażonych w szereg drgających sit o różnych wielkościach oczek i pneumatycznych separatorów. Jest to najwygodniejsza, najprostsza i najbardziej ekonomiczna metoda mielenia.

Inna metoda mielenia miki opiera się na wykorzystaniu energii strumienia powietrza (lub pary). Podajnik śrubowy wprowadza mikę do zbiornika zawierającego dwie poziome dysze umieszczone naprzeciwko siebie. Cząstki miki są porywane przez przeciwległe strumienie powietrza (lub pary) i ścierają się w efekcie zderzeń cząsteczek o dużych prędkościach. Następnie zmielona mika wpada na sita i jest rozdzielana na frakcje zależne od wielkości cząstek w zakresie od 2 do 325 Mesh (9,5 mm do 44 µm), jest pakowana i gotowa do sprzedaży.

Mika z suchego mielenia została uznana za właściwą do większości zastosowań przemysłowych i dlatego jest najbardziej popularna.

Dane prezentowane w niniejszym opracowaniu oparte są na najlepszej wiedzy. Continental Trade zastrzega sobie możliwość ich aktualizacji i wprowadzania zmian zgodnie z postępem wiedzy i techniki. Podane dane nie są jednak podstawą przyjęcia odpowiedzialności za poprawne funkcjonowanie, które jest uwarunkowane wieloma czynnikami, wymagającymi rozpoznania dla każdego indywidualnego przypadku.